Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Műanyagok típusai - #3 Polivinil-klorid (V vagy Vinyl vagy PVC)

Műanyagok típusai - #3 Polivinil-klorid (V vagy Vinyl vagy PVC) Újabb írás készült a műanyagok típusairól szóló blogbejegyzés-sorozatunkba. Ezúttal a harmadik bejegyzésünk érkezik, és nem másról lesz benne szó, mint a sokak által ismert PVC-ről. Újrahasznosítási lehetőségeiről és az egészségre káros hatásairól írunk. Ha téged is érdekel, kattints a címre a folytatáshoz.

Ismét egy közismert műanyagról írunk nektek, ami nem más, mint a PVC, azaz polivinil-klorid, vagy más néven vinil.

 

Leírása: A PVCpoli(vinil-klorid) – hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag. A PVC a polietilén után a második a világon legszélesebb körben használt műanyagok listáján. Felhasználása csökkent, mióta egészségügyi problémákkal és környezetszennyezéssel hozzák összefüggésbe az előállítási folyamatait, felhasználását és használat utáni feldolgozását is. Ugyanis a PVC egész körforgása a gyártásától a elszállításáig mérgező. Költséghatékonyságának és sokoldalúságának köszönhetően azonban még mindig egy közkedvelt és széles körben használt műanyagról van szó. A vinil-klorid polimerizálásával állítják elő - a klorin jelenléte az oka a legtöbb PVC-hez köthető problémának - amely többféle vegyi anyaggal (beleértve lágyítókat és ftalátokat) kombinálható és vegyíthető. Két fajtája a lágy és a kemény PVC; mindkét fajtájából sokféle tárgyat készítenek.

Tulajdonságai: Sokszínűség, könnyen vegyíthető, erősség, szívósság, tisztaság, átlátszóság.

Általános felhasználása: Lágy PVC-ből készülnek például a gyerekjátékok, samponos és tisztítószeres tubusok illetve bankkártyák és csomagolások mellett az elektromos kábelek bevonó rétege vagy a kerti locsolótömlő (slag) is. Kemény PVC-ből főleg a mindenki által ismert PVC-csöveket és padlóburkoló lapokat, valamint ablakkereteket gyártják, de kiválóan alkalmas akár gépalkatrésznek is. Keménysége miatt jól bírja a mindennapi használatot. Égéséből (klórtartalma miatt) hidrogén-klorid, dioxin és egyéb környezetkárosító vegyületek keletkeznek.

 

Méreganyag-tartalma: A PVC-t széles körben a legmérgezőbb és legveszélyesebb műanyagnak tartják, amelyet - hihetetlen módon - még mindig sokan használnak sokféle felhasználói termék előállítására. Tartalmazhat, illetve ki is oldódhatnak belőle többféle mérgező vegyi anyagok, beleértve, de nem kizárólag: biszfenol A (BPA - itt írtunk róla bővebben), ftalátok, ólom, dioxinok, higany és kadmium.

Körülbelül így néz ki a PVC mérgező életciklusa:

  • A vinil-klorid monomer, amiből a PVC készül egy ismert karcinogén (rákkeltő anyag), ezzel a munkások és a gyárak környező lakóközösségeit kockázatnak kitéve.
     

  • A lágy típusú PVC-ből ( gyerekjátékok, csomagolóanyagok és palackok) kioldódhatnak ftalátok. Például dietilhexil-ftalát (DEHP) és butil-benzil ftalát (BBzP) kér olyan széleskörben használt ftalát, amelyeket lágyítóként használnak (fpleg a DEHP-t). DEHP és BBzP hormonháztartást megzavaró ftalátok, amelyek női hormonokként viselkednek, ezáltal negatívan alakítják a hormonrendszert, illetve sok esetben kötik asztmához és allergiás tünetekhez és ADHD-hoz (figyelemhiányos aktivitás-zavar) gyerekeknél, akik otthonaiban a PVC por jelen volt. Ezen felül bizonyos típusú rákot, főleg mellrákot okozhat.
     

  • Friss fogyasztói termékekre vonatkozó jogszabályok Európában, Canadában és az Egyesült Államokban betiltották a BBzP és egyéb veszélyes ftalátok 0.1%-nál nagyobb koncentrátumú használatát gyerekjátékok gyártása során.
     

  • A PVC égése során dioxinok keletkeznek. A dioxinok ismert rákkeltő anyagok és tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok, valamint az egyik legmérgezőbb vegyianyagok, amelyeket valaha teszteltek.

Újrahasznosítása: Kis mértékben és ritkán hasznosítják csak újra, mivel ipari szinten bonyolult a folyamata. Az újrahasznosított PVC csomagolóanyagok, kötőanyagok, padlóburkolatok, szigetelés, sárlapok, filmek és lemezek valamint kerti tömlők formájában kelnek újra életre.

Alternatívák: Használj üveg vagy rozsdamentes fém újrahasznosított kulacsokat és étel tárolókat. Várásolj üvegben és használd őket újra - a befőttes üvegek különösen sokféleképpen használhatók. Használj nem-műanyag csomagolóanyagokat, újrahasznosított nátronpapírt.

Véleményünk: Lehetőleg kerüld el. Kifejezetten mérgező anyag.

Óvd az egészséged, óvd a környezeted. Válts egészséges alternatívákra!

A Zero Hero csapata

*

Források:

www.wikipedia.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1569348/

https://www.atsdr.cdc.gov/substances/toxsubstance.asp?toxid=51

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15471731

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281287/

https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(09)00952-4/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854732/

http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-their-effects-on-human-health

Tartalomhoz tartozó címkék: műanyag edukáció pvc vinyl

Keresés