Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Komposztálási kisokos, tévhitek megcáfolva

Zero Hero
2018. 08. 08. 10:00:00

Életünk szerves része az evés. Még fontosabb az egészséges, természetes alapanyagokból összeállított ételek fogyasztása. Sokan vagyunk, akik tudatosan étkezünk, de legalábbis igyekszünk nagyon odafigyelni, mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe.

 

Aki sok előregyártott/előre csomagolt ételt fogyaszt, azon felül, hogy nem feltétlen a legegészségesebb opciót választja, rengeteg hulladékot is termel a csomagolások formájában. Amelyik háztartásban inkább természetes alapanyagokat dolgoznak fel csomagolások nélkül, ott sok organikus hulladék keletkezik. Gyümölcsök valamint zöldségek héja, kávézacc, és egyebek - ezekre később kitérünk a bejegyzésben.

 

Többek között ezért is fontosnak tartjuk, hogy az egyszer használatos műanyagok, és egyéb nehezen vagy sosem lebomló mindennap használatos anyagok kártékony hatásai mellett beszéljünk a háztartási hulladékok feldolgozásáról is.

 

Ebben a bejegyzésben a komposztálásról gyűjtöttünk nektek információkat. Ha érdekel, mit kezdhetsz a háztartási hulladékoddal, ez a cikk érdekes lehet számodra.

Görgess tovább! :)

 

Kezdjük az alap infókkal:

A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, amely hulladékok, és egyéb melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. Főleg a mezőgazdaságban, illetve a kertészetekben alkalmazott módszerről van szó, de háztartásokon belül is egyre nagyobb lendülettel alkalmazzák ezt az eljárást. Biológiai oxidációról, valamint földlakó élőlények tevékenységéről van szó, ezek bontják le a szerves anyagokat. A komposztálás egy anaerob folyamat, ami azt jelenti, hogy a levegő oxigéntartalma segít a lebontásban. A folyamat során szén-dioxid és ásványi sók, valamint részben humusz keletkezik. (forrás: wikipedia)

 

A komposztálás módszerével a háztartási hulladék 30-50%-al, a kerti hulladék pedig majdnem 100%-al csökkenthető. Ezzel tehermentesíthetőek a hulladéklerakók, valamint zöldebbé tehető a Föld.

 

A komposztálás során keletkező komposzttrágya hatása tovább tart, mint a szerves trágyáé. Emellett a komposzttrágya alkalmazása a földeken növeli a talajlakó élőlények aktivitását, és a növények immunrendszerének erősítéséből is kiveszi a részét.

 

Kerti komposztáló esetén többféle módszer alkalmazható, illetve a jó hír az, hogy létezik olyan komposztálási eljárás is, amelyet lakásban élők is működtethetnek. :)

 

 

Az Átalakuló Wekerle telep youtube-csatornáján találtunk egy szuper összefoglalót arról, milyen érvekkel cáfolhatóak meg a komposztálás ellen szóló gondolatok.

A videó alapján írjuk az alábbiakat:

 

első tévhit:

A komposztálás drága

 

cáfolása:

A komposztáláshoz szükséges kellékek a legtöbb kiskertben megtalálhatók, a komposztálót pedig beszerezhetjük akár az internetről (kb. 10 ezer forintért már találunk), de mi magunk is építhetünk egyet.

 

második tévhit:

A komposztálás munkaigényes

 

cáfolás:

A komposztot elég 2-3 havonta felkeverni, télen pedig nem is kell hozzányúlni.

 

harmadik tévhit:

A komposztálás büdös és fertőző

 

cáfolás:

A komposztálás során rothadás nem, legfeljebb korhadás indulhat be. A kellemetlen szagok akkor keletkeznek, ha elrontjuk az eljárást. Ez akkor történhet meg, ha túllocsoljuk, vagy például oda nem illő dolgok kerültek a komposztálóba. Nem oda illő dolgok közé tartoznak a hús- és tejtermékek, vagy már megfőtt ételek maradékai. Ezekről alább írunk.

A nemkívánatos szagok eltüntethetők forgács, széna, szalma, vagy akár föld hozzáadásával is.

 

negyedik tévhit:

A komposztálásra váró anyagok előkészítése sok eszközt igényel

 

cáfolás:

Bármilyen, a konyhában vagy a kertben keletkező szerves hulladékot komposztálhatunk. Ezek közül kivételek a főtt ételek, a hús- és tejtermékek a szagok, a fertőzésveszély és a rágcsálók megjelenése miatt. Ne tegyük a komposztálóba a beteg növényi részeket sem, hogy elkerüljük a továbbfertőződést és a gazosodást.

A komposztálást nem kell beindítani sem, ugyanis azt milliárdnyi apró mikroorganizmus, rovarok és giliszták végzik. Ezek pedig már ott vannak a levegőben és a talajban.

Ezért nincs a komposztálónak alja, és ezért fontos, hogy természetes talajra helyezzük.

 

ötödik tévhit:

A komposztáláshoz tudományos szakértelem szükséges

 

cáfolás:

Nem szükséges tudományos szakértelem, mindösszesen a megfelelő szén-nitrogén arányra kell figyelni. Ehhez pedig elég annyit tudni, hogy nagyjából 50-50% arányban kell tartani a barna, azaz széndús valamint zöld, azaz nitrogéndús anyagok mennyiségét a komposztálóban.

 

Segítségképp itt egy lista ezekről az anyagokról:

 

Barna komposztálandók:

 • festetlen papír, karton
 • papír hulladék, postai hulladék (a borítékban található műanyag fólia nélkül!)
 • őszi avar
 • faapríték, fűrészpor, faforgács
 • száraz széna, szalma
 • por

Zöld komposztálandók:

 • fűnyesedék
 • nyers zöldségek, gyümölcsök lehámozott héja - Sok gyümölcs, zöldség héja ehető, és különféle vitaminokat is tartalmaznak, kár megválni tőlük :)
 • fiatal, zöld gyomok hajtásai (magok nélkül)
 • növényevők (pl tehén, ló) és szárnyasok trágyája
 • puha, zöld lemetszett ágak, levelek, lomb
 • kávézacc, tealevél

Megjegyzés:

A filteres teák közül némelyik filter műanyagot tartalmaz, ezért győzödj meg róla, hogy a filter papírból készült, vagy szedd ki a már elhasznált teafüvet, és csak azt tedd a komposztra. A filter ilyen esetben a kommunális kukába való. Javasoljuk, hogy a filteres verzió helyett válassz szálas teát!

 

Egyéb komposztálandók:

 • levágott köröm és haj
 • összetört tojáshéj
 • természetes rostanyagok (pl. 100% pamut vagy gyapjú)
 • faégetésből származó hamu (mérsékelten)

Ne dobd a komposztálóba:

 • kövek, műanyagok, fémek, üveg, egyéb el nem bomló szervetlen anyagok
 • építési törmelék
 • impregnált fahulladék
 • magvas gyomok
 • festék, vegyszer, ezek dobozai
 • veszélyes, illetve radioaktív hulladék
 • citrusok héja

Megjegyzés: kivéve, ha valami biztos bio forrásból származó gyümölcsről van szó. Ugyanis a vegykezelt gyümölcsök héja sajnos nem bomlik le.

 

hatodik tévhit:

A komposztálás sokáig készül, nem sokat ér

 

cáfolás:

A komposztunk rengeteg anyagból készül, ezért minden, amire a növényeknek szüksége lehet, megtalálható benne. Emellett lazítja a talajt és javítja annak vízmegtartó képességét.

Ezzel szemben a műtrágyában nincs meg minden tápanyag, ami a növények fejlődése szempontjából fontos, elsavasítja a talajt és pusztíthatja a talajéletet. Ezért ha nem megfelelően használjuk, akár káros is lehet.

 

Amennyiben nincs lehetőséged kertben komposztálni, és a lakáson belül szeretnéd megoldani a komposztálás lehetőségét, ajánljuk ezt a nagyon klassz cikket a humusz.hu oldalról.

Ebben a cikkben lépésről lépésre elolvashatod mire van szükséged, és hogyan működtetheted helyesen a komposztálódat a négy fal között. :)

 

Ha lakáson belül sem tudsz vagy nem szeretnél komposztálni, viszont mégis szeretnél tudatosan megszabadulni a háztartási hulladéktól, akkor a ShareWaste alkalmazást neked találták ki. Klikk a linkre további infókért!

https://sharewaste.com/

 

Ha pedig úgy döntesz, hogy belevágsz, és komposztálsz, posztolj instagramon vagy facebookon, és használd a #zeroherovagyok hashtaget! Hadd legyünk büszkék, milyen szuper Zero Hero vagy!

 

Gyere velünk, tegyük egy élhetőbb hellyé a Földünket!

Zero Hero

*

Keresés